Lesgeven vanuit je hart

Met een hart vol mooie momenten en een lichaam vol energie naar huis gaan na een dag lesgeven? Het kan echt! Zeker nu er zoveel gevraagd wordt van docenten en leerkrachten is het belangrijk dat zij een manier vinden waarop lesgeven leuk blijft en dat er genoeg energie overblijft aan het einde van een lesdag. Lesgeven vanuit je hart biedt inspiratie om op een andere manier les te geven: door constant in contact te staan met de jongeren in de klas, ruimte te geven en daarnaast iedereen te voorzien van veel individuele begeleiding kun je als lesgevende iedereen in het lokaal geven wat hij of zij nodig heeft.

Het boek Lesgeven vanuit je hart is nu te koop via de site van Het Ontwikkelpunt en bol.com. Het is het eerste boek van Mevrouw Juf (Bar Linders); een boek dat voor een positieve beweging zal gaan zorgen binnen onderwijsland. Het boek verwoordt de missie en visie van Mevrouw Juf: Lesgeven vanuit je hart kan altijd én overal en zorgt ervoor dat leerlingen zichzelf kunnen zijn en zich in volle potentie kunnen ontwikkelen.

Aan de hand van drie ingrediënten: Positief benaderen, Ruimte geven en Kader bieden wordt geschetst hoe Lesgeven vanuit je hart eruit kan zien. In het boek vind je ook warme en motiverende verhalen uit de praktijk terug en krijgen zelfs leerlingen met talent een podium. Marianne Linders heeft vanuit haar coach en – trainingspraktijk het boek voorzien van reflectieve opdrachten, waardoor lesgevenden zelf aan de slag kunnen met de drie ingrediënten.

‘Lesgeven vanuit je hart, betekent volgens Bar Linders vooral ruimte geven aan de leerling en zelf wat minder ruimte innemen, een stapje terug doen. Het boek beschrijft vanuit haar eigen lespraktijk van de afgelopen 20 jaar hoe dat eruit kan zien en wat er dan kan gebeuren. Juist talloze praktijkvoorbeelden waarin liefde voor het onderwijsvak en haar Rotterdamse no-nonsense mentaliteit doorklinken inspireren je als lezer om je voortdurend de vraag te stellen ‘ben ik nog wel vanuit mijn hart aan het werk?’

Hugo de Jonge voormalig Wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg Gemeente Rotterdam