Dankbaar

In mijn ooghoek zie ik haar al langzaamlopend mijn lokaal binnenschuifelen in plaats van huppelend. Ze gaat moeizaam zitten en pakt haar werkboek om er vervolgens zó overheen te leunen dat het lijkt alsof ze er niet is. Bij het maken van mijn eindeloze begeleidingsrondje door het lokaal, loop ik steeds weer langs, net zo lang tot ze opkijkt.

Dan ga ik zitten en zeg eerst niets. Dan de onvermijdelijke vraag: ‘How are you?’. Ik praat Engels omdat het dan misschien niet zo zwaar klinkt. Ze tilt haar hoofd een klein beetje mijn kant op: ‘I am so not ok’.

Ik peins even voordat ik, ‘Wordt het je allemaal teveel?’, vraag. ‘Ja, mevrouw.’ Is het enige dat zij nog kan zeggen zonder al die opkropte tranen te laten lopen.

Ik voel nog even, maar weet dat dit voor nu genoeg was. ‘Luister even een muziekje anders’, zeg ik nog. Als ik opsta doet ze haar werkboek dicht, legt haar pijnlijke gezicht vol emoties erop en sluit haar ogen.

Als de bel gaat, pak ik zacht haar arm beet en opent ze haar ogen.

Als ze tijdens haar laatste uur alweer bij mij mag zijn, zie ik iets van haar huppel in haar lopen terug. Als de les bijna voorbij is, gaat ze naast me zitten en eten we samen wat druiven. We zeggen niets, maar als ze wegloopt pakt ze mijn arm beet en fluistert, dank je tweede mama. #dankbaar