Complimenten aan de kassa

Na de eerste schooldag lees ik thuis een boek dat mijn leerlingen gaan lezen. Daarna loop ik met een wazig hoofd naar AH. Bij de kassa zet ik zoals altijd en zoals iedereen dat doet mijn spullen neer en doe twee stappen naar voren om ze ook weer in te pakken. Ineens zegt het kassameisje: ‘Oh uw haar zit anders, wat prachtig’, ik bedank haar, maar voordat ik dat gezegd heb gaat ze nog even verder: u heeft ook van die mooie tattoo’s, dat wilde ik altijd al een keer zeggen, u bent ook altijd zo relaxt. Ik knipper met mijn ogen van al deze spontane complimenten en besluit om haar een koekje van eigen deeg te geven: ‘Ik vind jouw groenige hoofddoek prachtig, zo lekker vrolijk en het past precies goed bij je geweldige blauwe ogen en je bent ook heel goed in complimenten geven.’ We lachen naar elkaar en dan zegt ze: ‘Ik ga binnenkort stagelopen en oefen alvast met complimenten geven.’ Ze blijkt student van de lerarenopleiding te zijn. ‘Heel goed, ik ben ook docent en ik denk dat complimenten geven één van de belangrijkste taken van een docent is’, zeg ik. Ze gaat rechtop zitten en kijkt me strak aan met die blauwe ogen: ‘Oh, nu heb ik nog meer zin in mijn stage’. Ik glimlach. Ik wil voortaan alleen nog maar bij haar in de rij. #complimenten #mooiegesprekken #nieuwedocenten